telefoon:

0528-372391

Dienstverleners in ICT sinds 1988

+ Support

De 5 grootste ICT-blunders van ondernemers

Plus Automatisering - Blog 1

De 5 grootste ICT-blunders van ondernemers

Credit afbeelding: Christiaan Colen, Creative CommonsDit zijn de meestgemaakte fouten van ondernemers op het gebied van ICT.

 


Iedereen werkt met computers, maar niet iedereen kent alle risico’s. Daarom een overzicht van de vijf grootste risico’s die wij ondernemers hebben zien nemen én wat je kunt doen om zelf een blunder te voorkomen.


1: Back-ups bewaren op kantoor

Het risico:
Veel bedrijven maken back-ups. Gelukkig maar, want je moet er niet aan denken dat je waardevolle data verliest. Veel  ondernemers bewaren hun reservebestanden op een schijf - de NAS - die is aangesloten op het netwerk. Dat lijkt heel verstandig, maar wat als een inbreker je pc’s én je NAS meeneemt? Vergelijk het met een back-up op een ouderwetse USB-stick. Die stick wil je ook niet bewaren in een laptoptas, want bij verlies ben je nog steeds al je data kwijt.

Onze tip: Zorg voor goede en voldoende back-ups, het liefste in de Cloud.


2: Geen Windows-updates draaien

Het risico: Windows wordt bijna dagelijks verbeterd. Om de grootste updates kun je niet heen, want je pc vraagt je om de update te installeren. Maar wist je dat er bijna dagelijks kleinere updates voor je klaarstaan, zonder dat Windows je dat vertelt? Ook die updates zijn belangrijk voor de bescherming van je systeem, omdat ze kwetsbaarheden installeren en herstellen en zo hackers buiten de deur houden.

Onze tip: Update je pc dagelijks, laat Windows alle updates automatisch installeren of maak gebruik van onze monitoring software die updates voor u installeert.


3: Zwakke wachtwoorden gebruiken

Het risico: We snappen het wel. Iedereen heeft honderden inlogaccounts en je wilt dat je wachtwoorden makkelijk te onthouden zijn. En dus gebruik je een naam van een familielid, je favoriete band of een geboortedatum als wachtwoord. Maar heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel van die informatie je hebt gedeeld op je Facebookprofiel? Geregeld lukt het hackers om in te breken, simpelweg door even op Facebook te kijken hoe de hond heet of op welke datum een kind is geboren.

Onze tip: Maak het hackers niet makkelijk. Kies een moeilijk te raden wachtwoord of gebruik een wachtwoordenapp, die alle wachtwoorden opslaat.


4: Virussen in je mailbox toch openen

Het risico: Virusmails zijn al zo oud als het internet en komen dagelijks voor. Een grappig plaatje of een melding van de DHL dat er een pakketje klaar ligt of is verzonden en dat u hem kunt volgen via de track en trace. Eén verkeerde muisklik en al je bestanden lopen gevaar. De virussen van tegenwoordig zijn namelijk erg heftig. Vooral het versleutelen van bestanden en programma’s komt steeds vaker voor. Bedenkt u eens wat het u kost wanneer u een dag uw computer niet kunt gebruiken, laat staan wanneer al uw medewerkers niet kunnen werken.

Onze tip: Zorg voor een goed spamfilter en virusscanner.


5: Geen controle over bestanden

Het risico: Je hebt je bestanden gesynchroniseerd in de Cloud of op een externe NAS. Maar heb je al nagedacht over de mappenstructuur? Veel bedrijven geven álle medewerkers toegang tot álle bestanden. Sympathiek, maar onverstandig. Want weet jij wie je moet aanspreken als klantgegevens onverhoopt op straat komen te liggen? En kun jij bij een controle aannemelijk maken dat jij er álles aan hebt gedaan om de privacy van je klanten te waarborgen?

Onze tip: Richt je mappen zo in dat de structuur matcht met de hiërarchie van jouw bedrijf, en geef iedereen rechten op de map van de eigen afdeling. Zo kan iedereen bij de bestanden die hij of zij nodig heeft, maar hou je wel de controle over privacygevoelige gegevens.

 

Over ons

Plus Automatisering helpt ondernemers sinds 1988. Wij zijn een full-service automatiseringsbedrijf én specialist in onder meer webdesign en King Business Software.
 

 

In 2018 gaat de nieuwe privacywetgeving voor bedrijven in. Ondernemers die data onvoldoende beschermen, lopen het risico op een boete die oploopt tot 20 miljoen euro. In een serie blogs kijken we naar cyberrisico’s en wat je als bedrijf kunt doen om je gegevens te beschermen.

Credit afbeelding: Christiaan Colen, Creative Commons

Webdiensten - Plus Automatisering