telefoon:

0528-372391

Dienstverleners in ICT sinds 1988

+ Support
Plus Automatisering - Blog 2

Een slechte back-up is hetzelfde als geen back-up. Hoe goed bescherm jij je data?

Backups behoeden je voor een digitale ramp. Maar een slechte back-up biedt slechts schijnveiligheid.

 

Belangrijke bestanden wil je niet verliezen. Neem nou je computer thuis als voorbeeld: je moet er niet aan denken dat je je waardevolle familiefoto’s kwijt raakt.

 

Op het werk is dat ook zo. Ga maar na wat je allemaal nodig hebt om je  bedrijf draaiende te houden: klantgegevens, facturen, analyses en planningen. Verlies die gegevens en je bedrijf ligt plat.

 

Gelukkig hebben de meeste ondernemers dit goed door en maken ze vol goede bedoelingen een back-up van hun bestanden. Maar zelfs dan maken we situaties mee waarin gegevens tóch verloren gaan. Hoe dat kan? Doordat niet alle back-ups slim worden ingericht. En ondoordacht back-uppen: dat is het zelfde als helemáál geen back-up maken.

 

Check daarom je back-up

Een checklist om te kijken of je de back-ups goed hebt geregeld:

 

Check 1: Controleer je of de back-up het wel doet

Een brandend lampje op de netwerkschijf (NAS), externe schijf of USB betekent dat het apparaat aanstaat. Maar draait het back-up-proces ook? Software kan besluiten om te crashen, net als een pc. De werking van je NAS), externe schijf of USB is iets om regelmatig te controleren, liefst dagelijks.

 

Check 2: Lukt het om een back-up terug te zetten?

Ook al slaagt een back-up, en krijg je vanuit de software een mailtje toegestuurd dat de back-up is geslaagd, dan ben je er nog niet. Je moet namelijk met enig regelmaat checken of de gemaakte back-up ook functioneert. Dat doe je door een deel van de back-up terug te zetten en de data te controleren. Alleen dan kom je erachter of je data virusvrij en zonder corrupties wordt teruggezet. Is er toch een probleem, dan kun je dat maar beter nu oplossen, dan het ontdekken op het moment dat je je back-up echt nodig hebt.

 

Check 3: Back-up je wel de juiste mappen?

Een back-up stel je in voor bepaalde mappen, dus na de installatie is alles goed geregeld. Maar je installeert wel eens een nieuw programma en maakt ook geregeld een nieuwe map aan. Weet je zeker dat de belangrijke informatie in dat programma óók mee gaat in de back-up?

 

Check 4: Back-up lokaal of naar een beveiligde cloud omgeving?

Een back-up kun je beter niet bewaren op dezelfde plek, want dan loopt je back-up dezelfde risico’s als de gegevens die je wil beschermen. Een voorbeeld: blikseminslag in een trafohuis op straat zorgt voor een piekbelasting op het stroomnet. Hierdoor crasht niet alleen jouw harde schijf, ook de NAS brandt door.

 

En wat te denken van inbrekers? Met een beetje pech neemt die je pc én je back-up mee. En sta je nog steeds met lege handen.

 

Hulp nodig met back-ups? Plus Automatisering zorgt dat jouw bestanden veilig worden gekopieerd naar de cloud. en dat je beschikt over de meest geavanceerde programma's, zoals King Business Software.

 

 

In 2018 gaat de nieuwe privacywetgeving voor bedrijven in. Ondernemers die data onvoldoende beschermen, lopen het risico op een boete die oploopt tot 20 miljoen euro. In een serie blogs kijken we naar cyberrisico’s en wat je kunt doen om je gegevens te beschermen.

 

Webdiensten - Plus Automatisering